نویسنده : حسین رحیمی
یکشنبه 27 مهر 1393 ساعت: 21:29
بازدید: 4422
گلبولهاي قرمز
گلبولهای قرمز سلولهای بسیار مهمی هستند که بواسطه دارا بودن مولکول هموگلوبین، وظیفه اکسیژنرسانی به بافتهای مختلف را عهدهدار میباشند. در بسیاری از مهره داران مانند خزندگان، پرندگان، ماهیها و... گلبولهای قرمز هستهدار بوده، حاوی میتوکندری و ریبوزوم نیز میباشند. یعنی این سلولها در تمام طول عمر خود به ساختن هموگلوبین مشغولند. در انسان گلبولهای قرمز موجود در گردش خون فقط در طی دوران زندگی جنینی بصورت هستهدار هستند و گلبولهای قرمز بالغ در انسان فاقد هسته، ریبوزوم و میتوکندری بوده، لذا قادر به ساختن هموگلوبین نمیباشند و هموگلوبین موجود در آنها طی مراحل اولیه تکامل سلولی در مغزاستخوان ساخته شده و در سیتوپلاسم ذخیره میگردد. از آنجاییکه گلبولهای قرمز موجود در خون را نمیتوان جدا از پیشسازهای آنها در مغز استخوان دانست، مجموع گلبولهای قرمز و سلولهای سازنده آنها را بصورت بافت واحدی در نظر گرفته و به آن Erythron میگویند و به مجموعه گلبولهای قرمز خون محیطی Red Cell Mass اطلاق میشود.
مراحل تولید گلبولِ قرمز:
به روند تکثیر و تمایز سلولهای رده قرمز از مرحله بلاستیک تا تشکیل گلبول قرمز بالغ اریتروپوئز اطلاق میگردد. بطور کلی اریتروپوئیز به ترتیب ذیل می باشد:
پرونورموبلاست ← بازوفیلیک نورموبلاست ← پلی کروماتوفیلیک نورموبلاست ← اورتوکروماتوفیلیک نورموبلاست ← رتیکولوسیت ← اریتروسیت
در روند اریتروپوئز بتدریج اندازه سلولها کوچکتر، اندازه هسته کوچکتر، هسته متمایل به کناره سلول، نسبت N/C کمتر و کروماتین هسته فشردهتر و پررنگ تر میشود. بطور کلی در سیر تکامل اریتروسیتها، از زمانیکه یک پرونورموبلاست شروع به تکثیر توأم با تمایز میکند تا به RBC بالغ تبدیل شود، حدود 6-4 روز وقت لازم است که 3 روز آن تکثیر توأم با تمایز در مغزاستخوان است و این سه روز تحت تأثیر اریتروپوئیتین کوتاه نمیشود. در مدت این سه روز ابتدا یک پرونورموبلاست تکثیر همراه با تمایز انجام میدهد و به دو عدد بازوفیلیک نورموبلاست تبدیل میشود. این سلولها به ترتیب و به نوبه خود تکثیر همراه با تمایز انجام داده، ابتدا 4 پلی کروماتوفیلیک نورموبلاست و سپس 8 اورتوکروماتوفیلیک نورموبلاست بوجود میآید. در سلول اخیر تکثیر صورت نمیگیرد و فقط تمایز دارد و لذا 8 اورتوکروماتوفیلیک نورموبلاست به 8 رتیکولوسیت تبدیل میشوند. بنابراین از ابتدا تا تبدیل به رتیکولوسیت، 3 روز طول خواهد کشید. اریتروپوئیتین روی CFU-E اثر گذاشته و تکثیر آنرا زیاد میکند، اما این مدت را کم نمیکند. 3 روز بعد عمر رتیکولوسیت است. رتیکولوسیت دو روز از عمر خود را در حالت طبیعی در مغزاستخوان میگذراند و یک روز را در خون محیطی. این مدت تحت تأثیر اریتروپوئیتین است. یعنی اریتروپوئیتین از عمر رتیکولوسیت در داخل مغزاستخوان کم کرده و بر مدت زمان عمر آن در خون محیطی میافزاید. بنابراین کل این رویداد، 6 روز طول میکشد؛ اما بسته به میزان اریتروپوئیتین ممکن است 6-4 روز طول بکشد تا محصولات پرونورموبلاست وارد خون محیطی شود که یا بصورت RBC بالغ است و یا بصورت رتیکولوسیت.
* طول عمر RBC بالغ نیز به طور متوسط 120 روز است.
* در حالت طبیعی حدود10% از کل گلبولهای قرمز ایجاد شده در مغزاستخوان قبل از ورود به خون محیطی منهدم میشوند. به این امر خونسازی غیرموثر گفته میشود که در بعضی از بیماریها مانند آنمی مگالوبلاستیک افزایش مییابد.
غشاء گلبول قرمز
از لحاظ ترکیب، غشاء گلبول قرمز شامل50% پروتئین، 40% لیپید و10% کربوهیدرات میباشد و از لحاظ ساختمانی شامل دو لایه فسفولیپیدی است که در لابهلای آن مولکولهای پروتئین و کلسترول قرار گرفتهاند:
1)
مولکولهای فسفولیپید دارای یک سر آب گریز (هیدروفوب) و یک سر آبدوست (هیدروفیل) هستند و دو لایه فسفولیپید طوری قرار میگیرند که سرهای هیدروفوب آنها بر روی همدیگر واقع میشوند و سرهای هیدروفیل به سمت خارج و داخل سلول قرار میگیرند و به این ترتیب به صورت دو ورقه چسبیده بهم در میآیند.
2)
لابهلای مولکولهای فسفولیپید مولکولهای کلسترول قرار دارند که در ورقه خارجی غشاء تراکم آنها بیشتر است. این مولکولها در ایجاد قابلیت انعطاف پذیری غشاء نقش مهمی ایفا میکنند.
3)
نوع دیگری از مولکولهای چربی در غشاء RBC یافت میشوند که متصل به مولکولهای قندی بوده و گلیکولیپید نامیده میشوند. همچنین مولکولهای دیگری بنام گلیکوفورین وجود دارند که ترکیب پروتئین و قند هستند. گلیکولیپیدها و گلیکوفورینها خاصیت آنتیژنیک داشته و در واقع آنتیژنهای گروههای خونی را تشکیل میدهند.
4)
پروتئینهای غشاء RBC را میتوان به دو گروه تقسیم نمود:
الف- پروتئینهای Integral: پروتئینهایی هستند که تماما در ضخامت غشاء سیتوپلاسمی قرار گرفتهاند یعنی یک سر این پروتئینها در داخل سلول و یک سر آنها در خارج سلول قرار میگیرد. مهمترین پروتئین این دسته عبارت است از پروتئین موسوم به پروتئین باند 3 که این پروتئین کانال عبور آنیونها مانند کلر و بیکربنات میباشد.
ب- پروتئینهای ساختمانی Structural: پروتئینهایی هستند که در سمت داخل غشاء سیتوپلاسمی قرار دارند و اسکلت و داربست اصلی ساختمان RBC را تشکیل میدهند. مهمترین پروتئین ساختمانی اسپکترین است که بصورت زنجیرههای دوتایی در هم پیچیده، بلافاصله در زیر غشاء قرار میگیرد. طبیعی بودن ساختمان مولکولی اسپکترین جهت حفظ شکلِ طبیعی RBCها ضروری است. برای مثال در بیماری اسفروسیتوز ارثی که نوعی کمخونی همولیتیک است، اشکال اصلی در زنجیرههای اسپکترین میباشد.
5) بر سطح گلبولهای قرمز نوعی مولکول قندی خاصی بنام اسیدسیالیک وجود دارد که دارای بار منفی میباشد. وجود همین بار منفی موجب میشود که RBCها در حالت نرمال فاصلهای حدود 25 نانومتر با هم داشته باشند و همچنین مانع از چسبیدن RBCها به جدار رگهای خونی میگردد.
گلبولهای قرمز و مقاومت در برابر اکسیداسیون
اکسیژنی که توسط گلبول قرمز حمل میشود و همچنین مواد اکسید کنندهای که انسان همه روزه با آنها سر و کار دارد (مانند باقلا، آسپرین، سولفونامیدها و داروهای ضد مالاریا)، میتوانند به RBC آسیب بزنند. این آسیب بدلیل ایجاد مشتقات پرانرژی اکسیژن مانند H2O2 و رادیکالهای آزاد اکسیژن مانند یون سوپراکسید (¯O2) و یون OH و اثر آنها بر RBC میباشد. حساسترین مناطق آسیب پذیر RBC در برابر اکسیداسیون عبارتند از: آهن دوظرفیتی موجود در هموگلوبین، پروتئینهای غشاء و آنزیمهای دارای گوگرد. اما گلبول قرمز طبیعی دارای سیستمهایی است که از ایجاد این آسیب ممانعت میکنند یا آنرا به حالت اول برمیگردانند:
1- چنانچه ++Fe به +++Fe تبدیل شود، آنزیم Cytochrome-b5-reductase، آهن فریک را احیاء کرده و به حالت اول یعنی فرو برمیگرداند. کوآنزیم این آنزیم NADH است که از مسیر گلیکولیز تأمین میشود.
2- سیستم دیگری موسوم به گلوتاتیون کاربرد موثری در این رابطه دارد.
گلوتاتیون یک تریپپتید است که از سه اسید آمینه گلیسین، سیستئین و گلوتامیک اسید تشکیل شده است و گوگرد موجود در سیستئین آن بصورت گروه سولفیدریل (SH-) میباشد. در زمان برخورد با مواد اکسید کننده، دو مولکول گلوتاتیون به کمک هم وارد عمل شده و از محل گروه سولفیدریلشان، اکسید شده و به هم متصل میشوند. به این ترتیب گلوتاتیون که در حالت احیاء شده (G-SH) بود، با ماده اکسید کننده واکنش داده و بصورت گلوتاتیون اکسید شده (G-S-S-G) درآمده و در نتیجه ماده اکسید کننده را خنثی میسازد.
گلوتاتیون اکسید شده مجددا توسط آنزیم گلوتاتیون ردوکتاز و کوآنزیم NADPH2 احیاء شده و جهت مقابله با مواد اکسید کننده بکار میرود. NADPH2 از مسیری موسوم به پنتوزفسفات یا هگزوزمنوفسفات یا مسیر آلترناتیو تامین میشود. در این مسیر آنزیمِ G6PD، روی گلوکز6 فسفات اثر کرده و موجب تولید NADPH2 میگردد. در کمبود آنزیم G6PD بعلت عدم تولید NADPH2 و در نتیجه عدم تولید گلوتاتیون احیا، RBC نسبت به عوامل اکسید کننده حساس شده و زنجیرههای پروتئینی گلوبین دناتوره میگردند و در مجاورت غشا سلول رسوب کرده و منجر به آسیب غشا و همولیز میشوند. اگر این گلبولهای قرمز را با رنگهای حیاتی مانند کرزیل بلو رنگ کنیم، ذرات هموگلوبین دناتوره بصورت اجسام متراکم متصل به غشا موسوم به اجسام هاینز مشاهده میشوند.
الکترولیتهای گلبول قرمز
مانند همه سلولهای بدن، غلظت پتاسیم داخل RBC بسیار بیشتر غلظت پتاسیم مایع خارج سلولی میباشد و مقدار سدیم آن بسیار کمتر از غلظت سدیم خارج سلولی است. وجود اختلاف غلظتهای فوق برای بقای RBC ضروری است. لذا در هر RBC حدود 300 عدد پمپ Na-K وجود دارد که بطور فعال و با مصرف انرژی، سدیم را از سلول خارج کرده و پتاسیم را به آن وارد میکند (یعنی بر خلاف شیب غلظت عمل میکنند). غلظت یون کلسیم داخل سلولی نیز بسیار کمتر از کلسیم خارج سلولی است (مانند سدیم) و RBC مجهز به پمپهایی است که بطور فعال و با مصرف ATP کلسیم را از داخل به خارج میراند.
روش كار:
ابتدا در يك ارلن مقداري NaCl 1 درصد تهيه مي كنيم . بدين صورت كه يك گرم از NaCl را با 100 cc آب مقطر به حجم مي رسانيم . سپس 11 لوله ي آزمايش را مطابق جدول زير پر مي كنيم .
شماره لوله |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
NaCl |
8 |
7 |
6 |
5/5 |
5 |
5/4 |
4 |
5/3 |
3 |
5/2 |
2 |
آب مقطر |
2 |
3 |
4 |
5/4 |
5 |
5/5 |
6 |
5/6 |
7 |
5/7 |
8 |
|
بعد از پر كردن لوله ها به هر لوله توسط قطره چكان يك قطره خون اضافه مي كنيم .سپس درب لوله هاي آزمايش را با استفاده از پارافين مي پوشانيم و يك بار لوله ها را سرو ته مي كنيم. 11 لوله ي اول را حدود 3 دقيقه در سانتريوفيوژ قرار داده و 11 لوله ي بعدي را روي ميز كار مي گذاريم . بعد از خارج كردن لوله ها از سانتريوفوژ آنها را با هم مقايسه مي كنيم .
* نتيجه گيری :
مشاهده كرديم ، لوله هايي كه سانتريوفوژ نشده بودند به ترتيب از لوله ي 1 تا 11 رنگ محلول ها از كدر به شفاف تغيير كرده بود . همانطور كه مي دانيم اگر در يك محلول خوني هموليز انجام نشود محلول كدر خواهد بود و از آنجايي كه محيط محلول ها به ترتيب از 1 به 11 شباهت خود را نسبت به محيط داخلي گلبول هاي قرمز از دست مي دادند ، محلول ها شفافتر شده در نتيجه هموليز از لوله ي 1 تا 11 افزايش يافته . در واقع هر چه محلول هيپوتونيك تر شود آب به درون گلبولهاي قرمز نفوذ كرده ،تورژسانس انجام شده و غشاي گلبولهاي قرمز پاره مي شود و هموگلوبين از گلبول قرمز خارج خواهد شد.
محلولهايي كه سانتريوفوژ شده بودند به ترتيب از لوله ي 1 تا 11 ميزان تهنشين شدن خون كاهش يافته يعني هموليز به خاطر هيپوتونيك شدن محلول افزايش يافته .
لوله ي 4 مينيمم مقاومت را در برابر هموليز و لوله ي 7 ماكزيمم مقاومت را نشان مي دهند .چرا كه شرايط محيطي در لوله ي 4 شباهت بيشتري به شرايط خون دارد نسبت به لوله ي شماره ي 7.
*
سوال :
چرا مقاومت گلبولهای قرمز افراد دربرابر همولیز متفاوت است ویا در افراد مختلف برحسب سن ، جنس و...؟
گلبولهای قرمز در معرض آسیب اکسیداتیو هستند، زیرا فشار اکسیژن در این سلولها زیاد است و حضور مقادیر زیاد اسیدهای چرب غیر اشباع و یونهای آهن، موجب فراهم شدن شرایط مناسبی برای انجام واکنش های رادیکال آزاد می شود. همچنین اریتروسیت ها در تماس با منابع داخلی و خارجی رادیکالهای آزاد هستند. از جمله عوامل داخلی تبدیل مداوم اکسی هموگلوبین به متهموگلوبین، به میزان ۳% از کل هموگلوبین در روز است که سپس منجر به تولید رادیکالهای آزاد می شود. از جمله عوامل خارجی می توان گرانولوسیت ها، ماکروفاژها و سایر سلولهای فعال را نام برد که مرتباً پر اکسید هیدروژن و آنیون سوپر اکسید تولید می کنند که وارد پلاسما شده بر گلبول های قرمز اثر می گذارند. بنابراین تعجبی ندارد که گلبولهای قرمز مجهز به مکانیسم های دفاعی قوی بر علیه ROS باشند که متشکل از کاتالاز، گلوتاتیون پر اکسیداز، و سوپراکسید دیسموتاز است.علاوه بر این آنزیم های مسیر پنتوز فسفات برای تأمین مقادیر کافیGSH، آنزیم های پروتئولیتیک برای حذف پروتئین های اکسید شده و همچنین مقادیر زیادی ویتامین C و E نیز در این سلولها وجود دارد(Davies and Goldberg, 1987).
اگر چه مکانیسم های ترمیم ساختار چربی در اریتروسیت ها وجود دارد، ولی توانائی ترمیم یا جایگزینی پروتئین های اکسید شده محدود است. اگر اریتروسیت ها قادر به دفاع کامل و کافی از خود در مقابل رادیکالهای آزاد نباشند، آسیب دیده و تخریب می گردند که در نهایت آنمی همولیتیک ظاهر می شود.
در شرایط استرس اکسیداتیو، اسیدهای چرب غیر اشباع آمادگی بیشتری برای اکسید شدن دارند و بعلت نقش اساسی آنها در انعطاف پذیری غشاء، نهایتاً ساختار غشاء صدمه دیده همولیز ایجاد می شود. میزان صدمه اکسیداتیو بستگی به غلظت عوامل پراکسیدان و آنتی اکسیدان و نوع اسیدهای چرب غشایی دارد(Clemens, 1987). اریتروسیت نوزادان نسبت به صدمات پراکسیداتیو و تشکیل MDA حساس تر است. در محلول پراکسید هیدروژن، اریتروسیت های نوزادان قابلیت و آمادگی بیشتری برای همولیز دارند(Gordon and Smith, 1980). برای مقابله با اثرات سمی H2O2 فعالیت آنزیمهای گلوتاتیون ردوکتاز، پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز و کاتالازو وجود مقادیر کافی ازNADPH وگلوتاتیون ضروری است. کاهش گروههای سولفیدریل غشاء و کاهش مقدار آنتی اکسیدان های غشا نسبت به اسیدهای چرب غیر اشباع نیز موجب افزایش صدمات اکسیداتیو می شود، بطوریکه میزان [۱]TBARS در اریتروسیت های بند ناف در حدود دو برابر بالغین است. محصولات لیپید پراکسیداسیون از جمله مالونیل دی آلدئید موجب کاهش سیالیت و انعطاف پذیری غشاء و کوتاه شدن عمر اریتروسیت ها می شوند. خون بند ناف نه تنها در شرایط in vitro نسبت به استرس اکسیداتیو حساس تر است، بلکه در طی متابولیسم طبیعی در in vivo نیز حاوی محصولات پراکسیداسیون است.
گلبولهای قرمز ما در معرض آسیبهای اکسیداتیو هستند، زیرا فشار اکسیژن در این سلولها زیاد است و حضور مقادیر زیاد اسیدهای چرب غیراشباع و یونهای آهن، موجب فراهم شدن شرایط مناسبی برای انجام واکنشهای رادیکال آزاد میشود.
همچنین گلبولهای قرمز به دلیل گردش در بدن در تماس با منابع داخلی و خارجی رادیکالهای آزاد هستند. زندگی در کلان شهرها و تنفس هوای آلوده، مصرف مواد غذایی حاوی نگهدارنده و رنگهای خوراکی، تماس با مواد شیمیایی و استرس بالا در زندگی امروز، همه و همه عواملی هستند که در بدن ما تولید رادیکالهای آزاد میکنند. این رادیکالها موجب تغییر ترکیبات گلبول قرمز میشوند.
اسیدهای چرب غیر اشباع آمادگی بیشتری برای اکسیدشدن دارند و به علت نقش اساسی آنها در انعطاف پذیری غشاء، تخریب آنها موجب صدمه دیدن ساختار غشاء و همولیز آنها میشود. البته گلبولهای قرمز مجهز به مکانیسمهای دفاعی قوی بر علیه رادیکالهای آزاد هستند ولی توانایی ترمیم یا جایگزینی پروتئینهای اکسید شده محدود است
انجام فعالیتهای شدید و فرآیند پیر شدن در سلولها نیز موجب افزایش تولید رادیکالهای آزاد میشود.
همولیز ممکن است تحت تاثیر عوامل مختلفی انجام شود مثل فشار اسمزی ، مواد شیمیایی مثل الکل ، سم مارها و همولیزین و تزریق نامتجانس.
بزرگ شدن طحال- بیماری فاویسم- وجود برخی پادتن ها- برخی داروها-نقص آنزیمG6PDمی تواند از عوامل همولیز یا شکنندگی گلبولها باشند.
همچنين با افزایش سن گلبولهاي قرمز ، از مقدار آنزیم های آنها کم و غشا شکننده می شود. این گلبول ها هنگام عبور از مویرگ های باریک کبد و طحال از بین می روند .
به طور كلي مي توان گفت راديكالهاي آزاد ، سن گلبولهاي قرمز ، فشار اكسيژن ، فشار اسمزي و عوامل بسياري در هموليز در افراد مختلف و يا حتي در يك فرد دخالت دارند.
اگر گلبولهاي قرمز يك فرد را در نظر بگيريم هرچه سن گلبولها بيشتر باشد هموليز آنها افزايش مي يابد.