![]()
|
نام | محمد رضا | ![]() |
نام خانوادگي | نوری دلوئی | |
گروه آموزشي | گروه ژنتيک پزشکي دانشکده پزشکي | |
فلوشيپ / MS | دکترای تخصصی ژنتيک مولکولی پزشکی | |
تخصص / PHD | ژنتيک ملکولی پزشکی | |
فوق تخصص | ||
رتبه | استاد | |
محل تحصيل | دانشگاه ايالتي ميشگان (آمريكا) | |
علايق پژوهشي | ||
گرايشات تخصصي | ||
|
به ادامه مطلب مراجعه کنید...
نرئیس از شاخه کرم های حلقوی و رده پرتاران می باشد. نزدیک خط جرز آب زندگی می کند.در طول سواحل فراوان هستند. به طور عمده در آبزی پروری استفاده می شود، زیرا به آسانی در دسترس فروشندگان محلی قرار می گرفت و نقش مهمی به عنوان تحریک کننده رسیدگی گناد ها دارد و هم چنین در تخمریزی و هچری ها یک ماده غذایی مهم محسوب می شود. از آنجایی که این کرم در آبهای شور و لب شور زندگی می کند دارای انرژی بالایی می باشد و هم چنین به راحتی قابل هضم می باشد.
نرئیس در پهنه های جزر و مدی (intertidal و subtidal)زندگی می کنند. این یک ویژگی مثبت برای این گونه به حساب می آید چراکه این گونه قادر است از دمایی در حدود صفر تا 40 درجه سانتیگراد و از شوری بسیار بالا تا شوری در حدود صفر را تحمل کند. این ویژگی به پرورش دهنده این امکان را می دهد تا با اطمینان بیشتری کار پرورش را شروع کند.
غذای غالب این گونه مواد دتریتوسی در سطح بستر و داخل بستر می باشد که با حفر نقب به آن دست پیدا می کند. گاهی اوقات رفتار فیلتر فیدری نیز در این موجود مشاهده شده است، به خصوص وقتی که مد اتفاق می افتد، این موجود از داخل بستر خارج شده و شروع به تغذیه از طریق فیلتر فیدری می کند. رفتار تغذیه ای از دتریتوس ها باعث شده تا مواد آلی از بستر دوباره وارد ستون آب بشوند و این یک فرایند مهم در چرخه مواد محسوب می شود.
این کرم ها در روز زیر سنگها یا سوراخ موقتی مخفی می شوند ، در حالیکه فقط سرشان بیرون است و شب از پناهگاه بیرون می آیند و روی شن می خزند و یا با تکان دادن بدن یا حرکت کرمی شکل به اطراف شنا می کنند.برخی گونه ها در کف آب می خزند ویا در زیر صخره یا گیاهان پنهان می شوند. برخی دیگر در زیر سنگ یا شکاف های تشکیلات مرجانی یا درون صدفهای خالی زندگی می کنند. برخی درون ماسه یا گل را حفر می کنند و آنجا زندگی می کنند.
کرم های نرئیس در بستر های حاوی مواد آلی فراوان توسعه فراوانی دارند. از مواد دتریتوسی، ضایعات ماهی، پلانکتون ها مخمر، کنجاله سویا ، کرم سفید تغذیه می کنند.برخی از آنها از لاروهای موجودات دیگر نیز تغذیه می کنند. برخی دیگر نیز همه چیزخوارند.
جهت تغذیه کرم نرئیس بهتر است از جلبک در زمان لاروی و در زمان عبور اط مراحل لاروی از مخمر، کنجاله سویا و برگ های پوسیده استفاده نمود.
تاثیرات گونه در آبزی پروری
نرئیس به عنوان غذای میگو استفاده می شود. در زنجیره غذایی دریایی سهم بزرگی دارد زیرا ماهی ها و سخت پوستان و هیدروئیدها و جانوران دیگر از آن تغذیه می کنند و همچنین یکی از غذاهای مهم ماهیان خاویاری محسوب می شود.
نرئیس ها معمولاٌ دو جنس درارند یعنی جنس نر از ماده جداست. در هنگام فصل تولید مثلی نرهای رسیده در بالای لوله های حفر شده در بستر می خزند تا ماده آماده برای تولید مثل پیدا کنند. در صورتی که حفره ای توسط ماده بالغ اشغال شده باشد، نر اسپرم خود را در بالای قسمت خارجی لوله هنگامی در تماس با جنس ماده هستند آزاد می کنند. سریع بعد از این عمل، فعالیت ماده ها افزایش پیدا می کند و دیگر ماده های اطراف تحت تأثیر آن قرار می گیرند. ماده با استفاده از خرطومی که در کار تغذیه از آن استفاده می کند شروع به حمل اسپرم به داخل حفره می کنند. ماده ها قبل از نر تخم های خود را آزاد می کنند و این کار را زمانی انجام می دهند که نر ها فرمومن های لازم را ترشح کند. آنها حرکات بالا و پایین در لوله ها انجام می دهند و باعث حرکت تهویه ای شدیدی می شود. ماده ها از تخم ها تا مدتی بعد از هچ محافظت می کنند.
نکاتی که درمورد تولید مثل این گونه مهم است عبارت است از تغییر رنگ این گونه در هنگام بلوغ می باشد. معمولاٌ این گونه در هنگام بلوغ از پرتقالی به سبز تغییر رنگ می دهد. و همچنین با برخی از آزمایشات مشخص شده هماهنگی تولید مثلی در این گونه بستگی بسیار زیادی به چرخه ماهیانه دارد، به عبارتی این گونه در هنگامی که ماه کامل است و یا ماه نو است بیشترین تخمریزی را انجام می دهد. این شاید به خاطر مکان زیست این موجود می باشد. چراکه در این زمان ها ما مد بیشینه را شاهد هستیم.
ما برای اینکه بتوانیم رفتار تولید مثلی این موجود را به طور کامل تحت نظر بگیریم، این گونه از طبیعت جمع آوری شد و در آزمایشگاه تحت کنترول کامل درآمد. فاکتور های محیطی طبق شرایط طبیعی قرار داده شد. یعنی دما، نور ماه و خورشید و .... با توجه به محیط تغییر یافت. برای شبیه سازی زمستان دما کاهش یافت و در حدود 6 درجه سانتیگراد حفظ شد. بعد از مدتی دما افزایش یافت و به حدود ˚c12 رسید. مشاهده شد که بعد از گذشت 13 هفته از شروع آزمایش (اکتبر) به بلوغ رسیدند و این از تغییر رنگ آنها مشخص شد. بعد از 4 هفته از بلوغ، یعنی زمانی که دما به ˚c12 رسید، نرئیس ها شروع به خارج کردن مواد تناسلی کردند.
تخم ها در کمتر از 10 روز هچ می شوند. لارو های تولید شده بنتیک بوده و برای تغذیه از موکوس سطح بدن مادر تغذیه می کنند. لارو ها معمولاٌ تا 14-10 روز بعد از هچ در داخل نقب ها باقی می مانند و هنگامی که به طول 10-8 سپتا (قطعه) رسیدند لانه را ترک می کنند. معمولاٌ ماده ها بعد از این مدت می میرند، به عبارت دیگر ماده در طول عمر خود فقط 1 بار تخمریزی می کنند. لارو ها پس از گذشت 68-60 روز به اندازه تجاری می رسند. در این زمان نرئیس طولی برابرcm 15-12 پیدا کرده است. بعد از گذشت حدود 90 روز این کرم ها به بلوغ می رسند و آماده جفت گیری می شوند.
فاکتورهای مهم برای پرورش نرئیس
1) درجه حرارت
بیشترین میزان تراکم در خرداد ماه که دمای آب حدود 21 می باشد.در زمستان با دمای 4-1 درجه هیچ گونه تولید مثلی انجام نمی شود و به همین دلیل لارو یا کرم جوان در بستر مشاهده نمی شود.
بهترین دما برای پرورش 17/5تا18/5 درجه سانتی گراد می باشد.اما رسیدگی جنسی در دمای پائین تر اتفاق می افتد.
2) شوری
برخی از گونه ها استنو هالین و برخی دیگر یوری هالین هستند و شوری های مختلف از آب شور تا لب شور دریا را می توانند تحمل کنند.گونه های یوری هالین شوری های مختلف از 5/0 تا 30ppt را می توانند تحمل کنند. بیشترین تجمع نرئیس در آبهای با شوری 5 تا 15 در هزار می باشد. این کرم نیز به خوبی می تواند آب شیرین را نیز تحمل کند. کرم ها در شوری 5 در هزار رشد بهتری نسبت به شوری های دیگر دارند و در پرورش کرم نرئیس بهتر است میزان شوری آب را به 5 در هزار برسانیم.
3) اکسیژن
چون اکسیژن فقط تا چند میلی متری از سطح رسوبات نفوذ می کند لذا موجوداتی که در رسوبات زندگی می کنند باید با میزان کم اکسیژن سازگاری داشته باشند.از طرف دیگر نرئیس قادر است هنگام کاهش اکسیژن متابولیسم بدن خود را از شرایط هوازی به بی هوازی تغییر دهند.
4) بسترهای مختلف
پراکنش کفزیان از جمله کرم نرئیس دریای خزر به نوع بستر و عمق آن بستگی دارد. بسته به اندازه کرم های نرئیس عمق سوراخ های زیست آنها تغییر می کند به طوری که کرم های بزرگتراز 10 سانتی متر معمولا در عمق 10 تا 14 سانتی متر مشاهده می گردند. اما عمده فعالیت آنها در سوراخ های 3 تا 4 سانتی متر می باشد. همچنین کرم هایی که کوچک بوده و 3 سانتی متر طول دارند در 2تا 3 سانتی متری بالای بستر مشاهده می شوند. که عمده فعالیت آنها در سوراخ های 1تا 2 سانتی متر می باشد.
5)ph
یکی دیگر از فاکتورهای مهم در پرورش کرم نرئیس ph رسوب می باشد.رسوب هایی که دارای ph بیشتر از 5/7 باشند موجب کاهش رشد کرم ها شده و چنانچه کمتر از 7 باشد در مقایسه با ph قلیایی از رشد کمتری برخوردار خواهند بود.در نتیجه بالاترین رشد کرم می تواند در ph 5/7 تا8/7 و در ph های قلیایی تر نیز رشد کرم ها کاسته می شود.
کرم نرئیس را به دو زریق پرورش می دهند.
1)در محیط های باز و یا همان استخرهای خاکی
2)در محیط های محصور
که به دلیل اینکه می توان در میط محصور تولی زیادی داشته باشیم معمولا از این روش بیشتر استفاده می کنند .
به خاطر اهمیت تجاری و اقتصادی نرئیس، تلاش های زیادی در جهت تولید انبوه این موجود صورت گرفته است. برای تولید انبوه ما نیاز داریم تا مدت پرورش را کاهش دهیم و هم چنین هماوری را افزایش دهیم. ما نیاز به یک غذای مناسب برای پرورش هستیم که علاوه بر تأمین نیاز های نرئیس، از بازده ای خوبی هم برخوردار باشد. امروزه برای تولید انبوه این کرم از مخازن فایبرگلاس استفاده می شود. در بعضی مواقع از آکواریوم های شیشه ای نیز استفاده می کنند. برای ایجاد یک بستر مناسب از شنی با اندازه 500-250 میکرون استفاده می شود. ضخامت لایه شنی در کف بستر به میزانcm 15-10 می باشد. شوری آب مورد استفاده حدود ppm 17-15 می باشد. این کار را با رقیق آب دریا با آب شیرین صورت می گیرد. بهترین رنج دمایی که می توان برای پرورش استفاده کرد ˚c 20 می باشد. فتوپریود مناسب برای این گونه 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی می باشد. نوع غذای مورد استفاده برای این گونه Tetramin® می باشد. نرئیس FCR مناسبی دارد و با توجه به غذای مصرف شده مقداری برابر 6/1-3/1 را دارا می باشد.
اهمیت و مزایا نرئیس در آبزی پروری
1) داشتن رشد سریع، نداشتن مرحله پلانکتونی در لاروهای تولید شده:
نداشتن مرحله پلانکتونی یک مزیت بسیار خوب است چراکه این نشان دهنده آسان بودن پرورش و هم چنین پایین بودن مرگ و میر در لارو ها می باشد.
2)زندگی در منطقه بین جزر و مدی
شرایط زندگی نرئیس در محیط طبیع نشان می دهد که این موجود قادر است دمایی بین ˚c 40-0 و میزان شوری از ppt 45 تا آب شیرین و هم چنین میزان بالای سولفید هیدروژن و کمبود اکسیژن را به مدت طولانی تحمل کند. این مقاومت به پرورش دهنده این اجازه می دهد تا با اطمینان خاطر به پرورش بپردازند.
3)طیف وسیع غذایی از باکتری تا دتریتوس
این نشان می دهد که نرئیس قادر است از غذاهای متنوعی از مدفوع ماهی تا انواع جیره های ماهی را مصرف کند. این نشان می دهد که نرئیس را می توان برای تصفیه پسماندهای آبزی پروری استفاده کرد یا به صورت توأم با ماهیان پرورشی به کاربرد.
4)به عنوان طعمه تجاری در صیدهای ورزشی و حرفه ای
از نرئیس در مقیاس وسیع به عنوان طعمه تجاری در صیدهای ورزشی و حرفه ایاستفاده می شود. به همین خاطر ارزش اقتصادی بالایی دارد. به خاطر همین ارزش اقتصادی بالا میزان صید آنها از مصب ها و لاگون ها به شدت افزایش یافته است.
5)استفاده آن به عنوان یک مکمل غذایی در جیره مولدین می باشد که باعث تحریک گنادها و تحریک تخمریزی در آنها می شود.
مهمترین اهمیت نرئیس، مصرف آن به عنوان عاملی برای تحریک گنادها می باشد. علت این تحریک کنندگی وجود اسیدهای چرب با غیر اشباعیت بالا به خصوص EPA و DHA می باشد. این کرم به علت میزان بالای اسیدهای چرب -3ώ به کرم های اومگا معروف اند. به غیر از 2 اسید چرب بالا، شامل اسید اولئیک، اسید لینولئیک، اسید لینولنیک، آراشیدونیک اسید، اسید آسپارتیک به میزان بالایی هستند.
6)توانایی نرئیس در تجمع میزان نسبتاٌ بالایی از EPA و DHA در بافت های بدن
نرئیس ها قادراند از غذاهایی که میزان کمی اسید چرب غیر اشباع دارند، میزان بالایی از آنها را در خود ذخیره کنند. به طور مثال در آزمایشی که طراحی شد از 3 نوع غذا برای تغذیه این موجودات استفاده شد که شامل 1. غذای تجاری ماهی 2. مدفوع مارماهی 3. تغذیه در طبیعت. مشخص شد که این کرم ها قادراند میزان بالایی از اومگا 3 را با تغذیه از مدفوع مارماهی به دست آورند یعنی به اندازه نرئیس هایی که از غذای تجاری ماهی استفاده کرده بودند.
در این آزمایش هم چنین مشخص شد در طی فصول مختلف میزان اسیدهای چرب به خصوص اومگا 3ها تغییر می کند. در بهار و پاییز بیشترین مقدار و در زمستان و تابستان کمترین مقدار را داشتند. علت کاهش در زمستان، کاهش تغذیه می باشد و افزایش آن در بهار به علت تغذیه مجدد و وفور غذای در دسترس می باشد. در تابستان به علت تکامل گنادها این میزان در بافت ها کاهش می یابد و در پاییز این میزان دوباره افزایش می یابد.

مقدمه:
آنچه در اين بيماري مهم است بروز درگيري قلبي مي باشد. همان گونه که گفته شد التهاب عروق ماحصل بيماري کاوازاکي است به همين جهت درگيري در عروق کرونر قلب هم اتفاق مي افتد و موجب آنوريسم در آن عروق (کرونر قلب) مي شود. ايجاد انوريسم مي تواند باعث سکته قلبي حتي در کودکان شود.
آنوريسم عروق کرونر قلب در 18-10 درصد کودکان مبتلا به بيماري کاوازاکي اتفاق مي افتد به خصوص در بيماراني که درمان سريع براي آنها شروع نشود. طبق آمار در حال حاضر کاوازاکي شايع ترين علت بيماري قلبي اکتسابي در کودکان آمريکايي مي باشد.



کاریوتایپ تستی است برای تعیین اندازه, شکل و تعداد کروموزومها در یک سلول. افزایش, کاهش یا اشکال غیر
طبیعی قطعات کروموزومی می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در رشد, تمایزو اعمال مختلف بدن یک فرد شود.
چرا این تست انجام میشود؟
این تست در مارد زیر انجام می شود:
1-تعیین وجود یا عدم وجود کروموزوم ناقص در یک فرد. چون در صورت وجود نقص در کروموزوم سلولهای جنسی این نقص به فرزندان این فرد نیز منتقل می شود.
2-تعیین اینکه آیا علت نازایی در یک فرد بعلت نقص کروموزومی است یا خیر.
3-تعیین وجود یا عدم وجودکروموزوم ناقص در یک نوزاد.
4-تعیین علت نقص در تولد یک نوزاد.
5-کمک به تعیین درمان مناسب برای برخی سرطانها.
6-تعیین جنسیت یک فرد با توجه به بررسی حضور یا عدم حضور کروموزوم Y در نقشه ی کاریوتایپ آن. این کار معمولا زمانی انجام میشود که جنس نوزاد مشخص نیست یا برای تعیین جنسیت افرادی که علایم دوجنسی از خود نشان میدهند.
لازم به ذکر است که هر نوع نقص کروموزومی سبب ایجاد یک نوع بیماری می شود مثل سندرم داون(مونگولیسم), سندرم ترنر, سندرم فریاد گربه , هموفیلی و ... .
حال با تشخیص این بیماریها قبل از تولد نوزاد میتوان از تولد نوزاد با نقص ژنتیکی جلوگیری کرد. که برای تشخیص این بیماریها از کاریو تایپ استفاده میشود. با تعیین نقشه ی کاریو تایپ جنین که با استفاده از مایع آمنیون اطراف جنین بدست می آید میتوان کروموزومهای آن را بررسی کرد.
گروهی از دانشمندان ژاپنی و آلمانی یکی از بزرگ ترین شبیه سازی های فعالیت عصبی مغز انسان را انجام داده اند و اعداد به دست آمده٬ همزمان هم شگفت انگیز و هم تحقیر آمیز هستند.
به نظر میرسد فسیلهای یافت شده در غارهای اسپانیا حاوی قدیمی ترین رشته DNA یافت شده تا به حال باشند. این رشتههای DNA که از استخوان فمور (استخوان ران پا) به دست آمدهاند قدمتی حدود 400,000 سال دارند. این یافته میتواند کمک به سزایی به دانشمندان در فهم روند تکاملی انسانها بکند.
دستگاههای تنظیمکنندهی ضربان قلب و دیگر دستگاههای کاشتنی الکترونیکی، دردسرها و مشکلات بسیاری را با خود به همراه میآورند که همیشه باعث نگرانی شخص خواهد بود. تنها یک تعویض باتری برای دستگاه موجود در بدن مریض نیاز به جراحی خواهد داشت و باتریهایی که انرژی خود را از فعالیتهای بدن میگیرند نیز چندان برای شارژ کردن این دستگاهها کارآمد و قوی نیستند. این نوع باتریها ممکن است در آینده بسیار کاربردیتر باشند؛ پژوهشگران آمریکایی و چینی، پاورهای پیزوالکتریکی را توسعه دادهاند که میتواند به تنهایی به شارژ یک ایمپلنت بپردازد.
دانلود 8 جلسه آموزش پرورش قارچ بصورت رایگان و بصورت PDF،در این آموزش به زمان برداشت،شوک دهی،تشخیص قارچ های قابل برداشت،نگهداری و فروش،اصول چیدن قارچ،بسته بندی و آماده سازی و ... پرداخته می شوذ.
فرمت فایل : RAR
حجم فایل : 440 کیلوبایت
لینک غیر مستقیم : دانلود
رمز فایل : eshteghaal.rzb.ir
دانلود 10 جلسه کامل و مفصل آموزش پرورش قارچ بصورت رایگان برای دانلود با حجم کم،
فرمت فایل : doc , docx
لینک غیر مستقیم : دانلود
رمز فایل : eshteghaal.rzb.ir
دانلود پاروپوینت پرورش قارچ خوراکی و هزینه های تولید آن
علم زیست شناسی ، هرچند به صورت توصیفی از قدیم ترین علومی بوده که بشر به آن توجه داشته است ؛ اما از حدود یک قرن پیش این علم وارد مرحله جدیدی شد که بعدا آن را ژنتیک نامیده اند و این امر انقلابی در علم زیست شناسی به وجود آورد. در قرن هجدهم ، عده ای از پژوهشگران بر آن شدند که نحوه انتقال صفات ارثی را از نسلی به نسل دیگر بررسی کنند؛ ولی به 2 دلیل مهم که یکی عدم انتخاب صفات مناسب و دیگری نداشتن اطلاعات کافی در زمینه ریاضیات بود، به نتیجه ای نرسیدند.
اولین کسی که توانست قوانین حاکم بر انتقال صفات ارثی را شناسایی کند، کشیشی اتریشی به نام گریگور مندل بود که در سال 1865 این قوانین را که حاصل آزمایشاتش روی گیاه نخود فرنگی بود، ارائه کرد. اما متاسفانه جامعه علمی آن دوران به دیدگاه ها و کشفیات او اهمیت چندانی نداد و نتایج کارهای مندل به دست فراموشی سپرده شد.
در سال 1900 میلادی کشف مجدد قوانین ارائه شده از سوی مندل ، توسط درویس ، شرماک و کورنز باعث شد که نظریات او مورد توجه و قبول قرار گرفته و مندل به عنوان پدر علم ژنتیک شناخته شود.
فناوری مدرن میکروسکپی با فراهم کردن امکان مشاهده ی خصوصیات ریخت شناسی ناپیدای عقرب ها، بینش جدیدی نسبت به روابط تکاملی این جانداران برای دانشمندان رقم میزند. دانشمندان به کمک این فناوری توانستند نگاه نزدیکی به پیکره ی زوائد مویی شکل روی کفه های ورقه ورقه ی جاندار داشته باشند و تصویر جدیدی از ساختار سامانه ی تنفسی عقرب ارائه کنند. محققان با نفوذ به سامانه ی تنفسی عقرب که به دلیل شباهت آن با ورقه های تا خورده ی کتاب به(شش کتابی) معروف است،موفق به دستیابی اطلاعات توارثی با ارزشی شده اند که بینش جدیدی به روابط تکاملی، میان عقرب ها می بخشد. به اعتقاد دانشمندان ساختار شش کتابی ها برای بعضی از عنکبوتیان از جمله تمامی عقرب ها،اکثر عنکبوت ها و عقرب های شلاقی امکان تنفس هوا را فراهم میکند و شناخت بیشتر ریخت شناسی این عضو،اطلاعات زیادی درباره ی تبارشناسی این گونه های جانوری به دانشمندان ارائه میکند .
منبع : دانستنی ها

DNA microarray چیست؟
لینک دانلودفایل :
http://www.ziddu.com/download/564713...array.pdf.html
سایت علمی همراه با آموزش تصویری تکنیک های ازمایشگاهی:
http://www.jove.com
قسمت جستجو تکنیکی که میخواین یاد بگیرین نوشته و آموزش on line همشو نمیشه دانلود کرد
و برای مثال الکنروفورز :
http://www.jove.com/search?q=Electrophoretic+
http://www.srlst.com/Default.aspx?lan=fa
http://www.sid.ir/fa/index.asp
سایت علمی با تازه ترین اخبار
http://www.medicalnewstoday.com/sections/biology-biochemistry
سایتهای زیر برای دسترسی به مقالات
http://www.springerlink.com/journals
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
http://www.elsevier.com/wps/find/homepage.cws_home
http://www.sciencemag.org/site/multimedia
سایت جستجو مقالات
سایت علمی با ویدئو کلیپ های اموزشی
http://microbeinotech.com/video-archive.aspx
http://webinar.gene-quantification.info
خزندگان در جریان تکامل تاریخی خود به روش های گوناگونی حرکت می کرده اند و بیشتر انواع حرکتی که در سایر مهره داران دیده می شود در خزندگان نیز به کار می رفته است. امروزه خزندگان در دریاها یا آب های شیرین زندگی می کنند و برحسب زندگی درون آب شنا می کنند.
منبع:www.aftabir.com
دانشمندان گونهای جدید موش فیلی را در بیابانهای دوردست جنوب غربی آفریقا کشف کردهاند. در حالی که این حیوان کوچکترین عضو خانواده sengis است، از لحاظ ژنتیکی بیشتر به یک فیل نزدیک است تا به یک موش واقعی.
اطلاعات اولیه:
ویروسها از جلبکها ، قارچها و گلسنگها ، خزهها ، سرخسها و گیاهان عالی جدا شدهاند، ولی در گیاهان عالی بیش از گیاهان پست مورد مطالعه قرار گرفتهاند. ویروسها به گیاهان زراعی خسارت عمدهای وارد میسازند. در گیاهان بر خلاف گروههای دیگر ، ویروسهای رشتهای دراز زیاد دیده میشود. ماده ژنتیکی اکثر ویروسهای گیاهی RNA است، ولی در گروه ویروس موزائیک گل کلم از DNA تشکیل شده است. ژنوم در چند ویروس گیاهی به صورت قطعاتی در پیکرهای مجزا وجود دارد، به این گروه اصطلاحا ویروسهای چند جزئی نام نهادهاند.
تاریخچه
ویروسهای گیاهی از بسیاری جهات به ویروسهای جانوری و باکتریایی شباهت دارند. مطالعه درباره این نوع وجه اشتراک خصوصا بعد از سال 1925 که بلاک و براکه ثابت کردند که ویروس غده زخمی شبدر نه تنها در گیاه ، بلکه در زنجره ناقل خود نیز تکثیر مییابد، با سرعت بیشتری دنبال شد. بنابراین میزبانهای بعضی ویروسها را میتوان هم در جهان جانوران و هم در جهان گیاهان یافت.
شناسایی علایم ناشی از ویروسهای گیاهی در میزبان
آلوده شدن گیاهان به بیماریهای ویروسی معمولا بوسیله ساییدن مستقیم مایع آلوده بر سطح برگ انجام میشود. در این حالت باید دیواره یاختهای یاختههای گیاهی به طریقی پاره شود تا ورود ویروس آسان گردد. پس از ورود ویروسها در اکثر موارد ، در محل ورود به برگ تغییر شکل حاصل میشود. علایم ظاهر شده بر روی برگ بیشتر به صورت لکههای سبز کم رنگ و پر رنگ به شکل موزائیک یا زخمهای موضعی است. گل گیاهان نیز ممکن است آلودگی ویروسی را به صورت تغییر رنگ ظاهر کند. مثلا در لاله یا شب بوی آلوده بخشی از گلبرگها سفید میشود.
ظهور علایم بیماریهای ویروسی نه تنها به ویروس و میزبان ، بلکه به عوامل محیطی و غذای گیاه نیز بستگی دارد. بعضی از بیماریهای ویروسی بطور مکانیکی از طریق مالش بر روی برگ منتقل نمیشوند و برای این منظور به موجودات زنده متکی هستند. چون اکثر ویروسهای گیاهی علائمی تقریبا همانند در گیاه ظاهر میسازند، بنابراین تشخیص آنها از روی علائم کار دشواری است. در این گونه موارد به خواص ذاتی آنها مانند خواص ریخت شناسی ، نوع اسید نوکلئیک و ... توجه میشود.
گروههای اصلی ویروسهای گیاهی
چون پارهای از ویروسهای گیاهی چندان شباهتی به ویروسهای دیگر ندارند، بنابراین گروه مستقلی را تشکیل میدهند، ولی بعضی دیگر دارای خصوصیات مشترک بوده و میتوان آنها را در یک گروه جای داد. این گروهها به شرح زیر هستند:
ویروسهای میلهای یا رشتهای
ویروسهای ایزومتریک
ویروسهای باسیلی شکل
ویروئیدها که بیماریزاهایی شبیه ویروسها هستند که در میزبان خود نوکلئو پروتئین تولید نمیکنند. ویروئید غده دوکی سیب زمینی بیش از سایر عوامل بیماریزای این گروه مطالعه شده است.
کشت ویروسهای گیاهی
برای کشت و ازدیاد ویروسهای گیاهی معمولا از میزبانهایی استفاده میشود که اولا ویروس در آنها به صورت فرا گیر در آید، ثانیا قدرت تکثیر ویروس در گیاه زیاد باشد. یاخته گیاهی به علت دارا بودن دیواره سخت سلولزی نسبت به اکثر ویروسها غیر قابل نفوذ است. برای این منظور باید دیواره یاخته را خراش داد، این عمل با استفاده از مواد خراش دهندهای مانند پودر کربوراندم صورت میگیرد.
گیاهان جوان را پس از دریافت ویروس در محلی با شرایط محیطی مناسب یعنی در دمای 20 تا 25 درجه سانتیگراد و رطوبت و نور کافی ، نگهداری میکنند. برای کشت ویروسها ، از قطعات جدا شده گیاهی و یا از مجموعه یاختههایی که بطور نامنظم رشد یافتهاند (بافت پینهای یا کالوس) استفاده میشود. چون ویروس قادر به زیستن در بافت مریستمی گیاه نیست، با جدا کردن قطعهای از مریستم گیاهی که مشکوک به آلودگی است و کشت آن در محیط غذایی میتوان گیاه جدید عاری از ویروس تهیه کرد.
صفات اختصاصی آلودگی ویروسهای گیاهی
از صفات آلودگی ویروسهای گیاهی این است که گیاه در سراسر عمر خود آلوده باقی خواهد ماند. گیاهان برعکس مهره داران ، پادتن تولید نمیکنند و در نتیجه قادر به بی اثر کردن ویروسها در بدن خود نیستند. بدین جهت ویروسها تا مدت نامحدودی در گیاه باقی میمانند و خسارتهای زیادی خصوصا به گیاهانی که از طریق رویشی تکثیر مییابند، وارد میکنند. اساسا ویروسها تمام بافتهای گیاهی غیر از بافت مریستمی را مورد حمله قرار میدهند.
اثر ویروس بر شکل ظاهری گیاه
شکل ظاهری گیاهان بر اثر حمله ویروس تغییر میکند و البته این تغییرات دنباله تحولاتی است که در اندرون گیاه به وقوع میپیوندد. علایمی که ظهور میکنند، برحسب نوع میزبان ، مدت پس از آلودگی ، نژاد ویروس و شرایط محیطی فرق میکند. شدیدترین اثر ویروسهای گیاهان ، کشتن یاختههاست. قطر زخمهای موضعی که در نتیجه نکروزه شدن بافت در برگ بوجود میآیند، به نوع ویروس و نوع گیاه و شرایط محیط بستگی دارد. مرگ بعضی از اندام گیاه و یا مرگ گیاه بطور کلی در برخی از بیماریهای ویروسی ، متداول است. بیشتر ویروسها رشد میزبان را کم میکنند، ولی در بعضی حالات باعث رشد غیر عادی آن میشوند. برگها بر اثر حمله ویروس تغییر شکل میدهند. تولید گل و دانه نیز در گیاهان آلوده کاهش مییابد. اثر ویروس بر کاهش میزان محصول کاملا نمایان است. از علایم اولیه آلودگی فراگیر ویروسی در اکثر گیاهان بیرنگ شدن رگبرگها در جوانترین برگهاست و برگها پس از رشد ، حالت موزائیکی یا ابلقی پیدا کرده و یا زرد میشوند. بسیاری از ویروسهای مولد موزائیک بر رنگ گلها اثر میگذارند.
اثر ویروس بر فیزیولوژی گیاه میزبان
بیشتر فرایندهای فیزیولوژیک تحت تاثیر ویروس قرار می گیرند. مقدار ازت به صورت آمونیوم و همچنین فسفر به صورت ترکیبات اسید نوکلئیک در گیاه توتون آلوده افزایش مییابد.
در برگ گیاهان آلوده به ویروسهای مولد زردی ، مقدار زیادی گلوکز ، فروکتوز و ساکارز جمع میشوند. ظاهرا علت اساسی تجمع مواد قندی ایجاد مقاومت در دمبرگ هنگام انتقال مواد است.
شدت تنفس در گیاه آلوده معمولا افزایش مییابد و گاهی تا 50 درصد بیش از گیاه سالم میشود. شدت تنفس گیاه بر اثر ویروسهایی که علایم شدیدی از خود نشان میدهند، زیادتر است و هر گاه علایم خفیف باشند، افزایش در تنفس احساس نمیشود.
نويسنده: علي اكبر "كارشناس ارشد علوم گياهي و دبير زيست شناسي ابهر"
مقدمه: CO2 از طريق واكنش با ريبولوز1 و 5-بيس فسفات وارد چرخه كالوين مي شود و به دو ملكول 3- فسفو گليسرات تبديل مي شود. اين واكنش را آنزيم ريبلوز 1 و 5-بيس فسفات كربوكسيلاز/اكسيژناز كه مخفف آن روبيسكو (Rubisco) است، كاتاليز مي كند...
· ساختار آنزيم
· فعاليت آنزيم
· سرعت فعاليت آنزيم
· تنظيم فعاليت روبيسكو
o تنظيم بوسيله يون ها
o تنظيم به وسيله روبيسكو اكتيواز
منبع
جهت مشاهده آزمایشات علوم پایه(ریاضی،فیزیک،زیست شناسی وزمین شناسی وشیمی) روی هر عنوان کلیک نمایید سپس آزمایش مربوطه را روی کامپیوترخود ذخیره وآن را اجرا نمایید. امیدوارم از این فعالیت نهایت استفاده را برده باشید.
برای دریافت مقالات مقالات پرورش قارچ زیر به آدرس زیر مراجعه کنید
http://www.irangarch.com/
مرفولوژی ریشه و تنوع آن
ریشه عضوی از گیاه است که معمولا در داخل خاک قرار داشته ،املاح محلول و آب را برای تغذیه ی گیاه از زمین جذب می کند.در تعریف ریشه و مقایسه آن با ساقه ،ریشه فاقد برگ است.فقدان برگ در ریشه البته ارزش اساسی نداشته و نبود آن نمی تواند به ریشه اصالت عضو مستقلی را بدهد.گرچه ریشه نهاندانگان به طور عادی فاقد برگ است ولی با اثر دادن هورمونها و تغییر محیط کشت می تواند تحول یافته و برگدار شود.این امر در طبیعت نیز گاه به خودی خود پدید می آید.به عنوان مثال در ریزوفور بعضی از گونه های علف خوک (سلاژینلها)چنین خاصیتی تقریبا فراوان دیده می شود.
عده ای از مولفان فرق بین ریشه و ساقه را در کار فیزیولوژیکی متفاوت آنها می دانند،در صورتی که این نمی تواند تنها فرق ریشه از ساقه باشد و منطقه مولد رشد طولی ریشه به مراتب کوتاه تراز منطقه ی رشد ساقه است.
ریشه ی اصلی در دولپه ای ها از رشد ریشچه حاصل شده،بادوام است و تا آخر عمر گیاه باقی می ماند.در صورتی که در تک لپه ایها ریشه ی اصلی خیلی زود از بین رفته،ریشه ی نا به جا جانشین آن می شود.ریشه های نابجا در گیاهان تک لپه مانند گندم و ذرت معمولا در نزدیک خاک و در محل یقه ظاهر می شوند.ریشه های فرعی در نهاندانگان دولپه ای با نظم و قاعده ی ثابتی در اطراف ریشه های اصلی ظاهر شده،رشد می کنند.منشا ریشه های فرعی در دو لپه ایها همیشه درونی است و از تقسیم سلولهای دایره ی محیطیه یا ریشه زا که در برابر دسته های چوبی قرار دارند حاصل شده،به تدریج با هضم و حذف بافتهای سر راه ریشه ی اصلی از آن خارج می شوند.درونی بودن منشا (Endogene) ریشه های فرعی،تقریبا در تمام نهاندانگان عمومیت دارد ولی گاهی هم ریشه های فرعی استثنائا از پارانشیم پوستی منشا می گیرند (Exogene) به ادامه مطلب بروید ....
ریشه نا به جا
اگر ریشه ی ظاهر شده،حاصل از رشد ریشچه ی گیاهک دانه نبوده،یا روی اندام های دیگری مانند ساقه،برگ،لپه ها و حتی پوشش گل پیدا شود،آن را ریشه نابجا می گویند.ریشه های نا بجا مانند ریشه های فرعی منشا درونی داشته،فقط در برخی از گیاهان مانند علف چشمه ، منشا آنها خارجی است.ریشه ی نا به جا ممکن است کار جذب مواد از زمین را به عهده نداشته با شد،مثلا سبب نگاهداری گیاه به درخت دیگر شده،مانند عشقه و یا مانند بعضی از جنسهای خرما به خار تبدیل شود.بدیهی است گیاهانی که ریشه نا به جا تولید می کنند به آسانی می توانند به وسیله ی قلمه زدن تکثیر پیدا کنند.عده ی کمتری از گیاهان استعداد تولید ریشه های نا به جا را دارند،مثلا در مخروطیان ریشه نا به جا به ندرت و به اشکال به وجود می آید.
ریشه های برخی از گیاهان مانند بعضی از ترشکها (Rumex acetosella) همانند ساقه استعداد جوانه زدن دارند.
مورفولوژی ریشه
ریشه در پایین به طور معمول منتهی به کلاهک است.پس از کلاهک ناحیه ی تارهای کشنده و بعد از آن منطقه ی ریشه های فرعی و بالاخره یقه قرار دارد که به ساقه متصل است.ریشه ی برخی از گیاهان مانند عدسک آبی دارای کلاهک نسبتا طویل ولی فاقد تارهای کشنده است، در بعضی از آلاله ها کلاهک بی دوام و زود افت ودر لادن بر عکس کلاهک دارای دو لایه ی مضاعف و با دوام است.با وجود آنکه تارهای کشنده معمولا همیشه بلافاصله بعد از کلاهک ریشه قرار دارند،در گل قاصد این تارها تقریبا در ناحیه یقه قرار می گیرند.
ریشه ها متناسب با اعمال و کاری که به جز جذب مواد انجام می دهند ممکن است تغییراتی که در زیر یه برخی از آنها اشاره می شود پیدا کنند.
1-ریشه های غده ای:در این ریشه ها،ریشه ی اصلی و فرعی پس از آنکه رشد معمولی خود را تمام کردند،رشد راسی آنها به تدریج متوقف شده،در بافتهای آنها مواد ذخیره ای متراکم و انباشته می گردد. ریشه های غده ای از ساقه های غده ای(مانند سیب زمینی) به علت نداشتن جوانه به خوبی متمایزند.شکل کلی ریشه های غده ای تقریبا بیشتر دوک مانند است ولی ممکن است کروی یا تخم مرغی شکل نیز بشود.
2-ریشه های مرکب:مانند ریشه ی ثعلبها که غده ای ساده یا پنجه ای شکل اند،هر غده در این ریشه ها از الحاق چندین ریشه ی فرعی به وجود می آید.چنانچه از این ریشه ها برش عرضی بگیریم چندین استوانه ی آوندی پراکنده در یک پارانشیم عمومی دیده می شود.
3-ریشه هایی که وظیفه ی مکانیکی دارند:مانند ریشه های خار مانند بعضی نخلها و یا ریشه های هوایی Ficus bengalensis (لور) و ریشه Zannichellia که از این دسته به شمار می آیند.
4-ریشه های مکنده: گیاهانی مانند Viscum album (دارواش)،سس، گل جالیز دارای ریشه های مکنده یی هستند که وارد تنه ی گیاه (ریشه،ساقه،برگ) میزبان که ممکن است درخت،درختچه و علفی باشند شده،شیره ی غذایی را از آنها جذب می کنند.
5-ریشه های برگی شکل:ریشه ی بعضی از ثعلبهای نواحی حاره که در سطح خاک یا در هوا قرار دارند مانند برگ یا ساقه های جوان دارای کلروپلاست فراوان بوده،عمل کربن گیری را انجام می دهند،به این ریشه ها،ریشه های برگی می گویند.گیاه Trapa natans که یک گیاه آبزی است در محل بند های ساقه دارای ریشه های نا به جای سبز رنگ با کلروفیل فراوان است،این ریشه های نا به جای ساقه وقتی بر اثر رشد ساقه در عمق بیشتر آب فرو می روند به تدریج کلروپلاست خود را از دست داده،رنگ تیره به خود می گیرند.-**--*-*-*-*-*-*

اندازه برگهای آن بین ده تا 30 سانتیمتر و اندازه گل آن از دهتا 20 سانتیمتر متغیر است. گیاهی آبزی است. ریشههای این گیاه آبزی درون رسوبات گلی بستر تالاب جای دارد. برگهایی بزرگ و شناور دارد. سطح بالایی برگها سبز تیره و سطح زیرین متمایل به قرمز است. گلها شناور و گلبرگها سفید یا كمی متمایل به صورتی است. ساقههایی به رنگ زرد درخشان دارد. دانهها كه به مقدار زیاد تولید میشوند صاف و به رنگ سبز زیتونی هستند.
رویشگاه: در تالابهای آب شیرین شامل استخرها، دریاچهها، كانالهای بزرگ آب، مردابها، باتلاقها و مردابهای رودخانهای یافت میشود.
پراكندگی جهانی: گونهای فراوان و دارای پراكندگی وسیع است كه تقریبا در تمام مناطق رویشی جهان یافت میشود. در واقع گونهای جهان وطن (Cosmopolitan) محسوب میشود.
زیستشناسی: نیلوفر آبی سفید ایرانی گیاهی آبزی است و بین ماههای اردیبهشت تا شهریور گل میدهد. زمان گلدهی آن به ارتفاع تالاب، عرض جغرافیایی و اقلیم آن بستگی دارد. زنبورها، مگسها و سوسكها به گلهای نیلوفر آبی سفید جذب میشوند اما گلها اغلب از طریق «خودلقاحی» بارور میشوند. اندازه برگهای آن متغیر و بسیار گوناگون است و جمعیت موجود در آبهای فقیر از نظر مواد مغذی از اندازههای متوسط كوچكتر هستند. این كوچكی در نسلهای متمادی ادامه خواهد داشت و بعد از غنی شدن زیستگاه اولیه برای نسلها كوچك باقی میمانند.
حفاظت: گونهای فراوان با پراكندگی گسترده است و به طرح حفاظتی خاصی نیاز ندارد. ولی به دلیل فراوان بودن نباید نادیده انگاشته شود.
خطرات: تردد زیاد قایقها میتواند عاملی برای از بینرفتن آن محسوب شود.
------------------

نخستین بار سال 1895 جان هارشبرگر (Jan Hrshberger) اصطلاح گیاهشناسی قومی یا گیاهقومشناسی را ابداع و آن را به عنوان علم مطالعه روابط كاربردی و سودمند، بین انسان و گیاهان پیرامونش از جمله كاربردهای دارویی گیاهان تعریف كرد اما ریچارد اوانس شولتس بود كه آن را به عنوان یك رشته دانشگاهی پایهریزی كرد. گیاهقومشناسی تا نیمه قرن بیستم كاملا توصیفی عمل میكرد و پژوهشگران این علم فهرستی از گیاهان و كاربرد آنها را گردآوری میكردند اما در 60 سال اخیر این علم جنبه تحلیلی و آماری به خود گرفته است و گیاه قومشناسان امروزه با سوالات نظری درگیر هستند. امروز «تنوعزیست ـ فرهنگی» مطرح است كه رابطه تنوعزیستی و تنوع فرهنگی را مورد بحث قرار میهد و گیاهشناسی قومی نیز به طور چشمگیری به حمایت از طرحهای حفاظتی در دو جنبه اجتماعی و زیستی گرایش پیدا كرده است.
زبان: فارسی | ![]() |
نویسنده: جودیت استپاتون | |
![]() |
نوع فایل: SWF | ||
![]() |
تعداد صفحات: 13 | ![]() |
ناشر: آی آر پی دی اف |
![]() |
حجم کتاب: 375 کیلوبایت |
![]() |

![]() |
زبان: فارسی | ![]() |
نویسنده: نا مشخص |
![]() |
نوع فایل: PDF | ||
![]() |
تعداد صفحات: 36 | ![]() |
ناشر: آی آر پی دی اف |
![]() |
حجم کتاب: 452 کیلوبایت |