![]()
|
گزارشکار آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهی2
موضوع آزمايش: اثرنمک بر جوانه زنی دانه
تئوری آزمايش :
جوانه زني:
جوانه زني شامل يكسري مراحل پي در پي مي باشد كه به فعال شدن رويان و ظهور آن از دانه منجر مي شود و براي رخداد اين فرآيند ، بذر ها احتياج به محيطي دارند كه رطوبت ، اكسيژن ،حرارت و نور مناسب را فراهم سازد . جوانه زدن شامل حوادث مورفولوژيكي و فيزيولوژيكي زير مي شود :
1- آماس و جذب آب 2- آبگيري بافت ها 3- جذب O2 4- فعاليت آنزيمي و هضم
5- انتقال مولكول هاي هيدروليز شده به محور جنين 6- افزايش تنفس و ساختن مواد
7- شروع تقسيم سلولي و بزرگ شدن آنها 8- ظاهر شدن جنين
دوره ي خواب بذر :
دانه هايي كه يكي از شرايط لازم جهت جوانه زني را در اختيار نداشته باشند در يك دوره ي استراحت (سكون ، "Quiesence" ) به سر برده و به محض اينكه شرايط لازم فراهم گردد جوانه خواهند زد . اگر شرايط لازم براي جوانه زني فراهم باشد ولي دانه در حالي كه زنده است نتواند جوانه بزند در آن صورت در حال خواب (خفتگي ) " Dormancy" به سر مي برد .
اثرتنش شوری بر جوانه زنی بذر:
از مهمترین عوامل محدود کننده ای که بهره برداری از اراضی را با مشکل مواجه می کند شوری خاک است اولین اثار شوری بر روی رشد گیاهان در مزارع با ظهور علامت عدم یکنواختی در جوانه زدن و رشد آغازی بذر، مشخص می شود ، طوری که در سطح مزرعه بخش های عاری از گیاه یا با گیاه ضعیف در حال انقراض ،به طور پراکنده به چشم می خو افزایش مقدار نمک ها در خاک باعث می شود که گیاهان رشد کافی نداشته و رنگ سبز تیره مایل به آبی به خود بگیرند